När vi köpte fastigheten Klockan 1 ingick ett stycke teaterhistoria i köpet: inventarier från anrika Vasateatern som invigdes 1892 och som tömts för ombyggnad 2009 av tidigare ägaren. Föremålen blev utauktionerade och vinsten gick oavkortat till SOS Barnbyars arbete i Ukraina.

Auktionen av gamla Vasateaterns inventarier gav mer än 250 000 kr kronor till SOS Barnbyar!

Den 16 april avslutades auktionen av gamla Vasateaterns inventarier. Intresset var stort och buden steg i många fall långt över utropspris. Den totala vinsten som oavkortat gick till SOS Barnbyars arbete blev mer än 300 000 kronor. Vissa auktionsnummer blev ej uthämtade och försäljningen fortsätter, därför är den slutgiltig summa ännu inte fastställd.

image10

När en hel familj kommer på fötter

Jaroslav, 14 år från Ukraina, är en företagsam pojke som drömmer om att bli kock. En sommar lyckades han få praktik på en restaurang. ”Nu vet jag vad jag vill göra i framtiden.”

Jaroslavs barndom har varit präglad av fattigdom, alkoholism och depression – men genom att ha övertygat sin mamma Zina att ta kontakt med SOS Barnbyar är hela familjen nu på fötter.

”Genom livet har jag lärt mig att inte ta kontakt med främlingar, men jag är så glad att Jaroslav pushade mig. SOS Barnbyar är helt enkelt …” Zina kan inte avsluta meningen då rösten sviker henne.

”Jag skulle bara be om hjälp så mina barn kunde gå i skolan men väl där träffade jag en socialarbetare, Yaroslava. Hon ställde frågor om vårt liv och om våra utmaningar och hon lyssnade verkligen. För första gången i mitt liv kände jag att någon verkligen brydde sig om oss”.

Zina har nu blivit inspirerad av Jaroslav och har börjat arbetsträna, och familjen har fått hjälp med barnens skolgång.

”Proveniensen är avgörande för det förväntade stora intresset”

Ansvarig för själva auktionen är Mats Bergstrand, värderingschef på Stockholms Auktionsverk.

– Det här är verkligen ett roligt uppdrag, säger Mats Bergstrand. Inventarierna från Vasateatern är en mångfald roliga och dekorativa inredningsföremål som passar både privata hem och hotell, restauranger el dyl, konstaterar Mats.

– Teaterstolarna är fällbara och röda, i den klassiska stil som fanns på teatrarna förr, och de kommer att säljas i sektioner om två eller tre stolar. Här finns också takarmaturer i jugendstil, ett tjugotal jättefina kafébord i gjutjärn, föreställningsaffischer, en orientalisk byst, röda sammetsdraperier, stora flerarmade väggappliquer, väggmålningar från teaterkaféet och mycket mer.

– Proveniensen är avgörande för det förväntade stora intresset. Att de här föremålen utgjort inredningen på Vasateatern där så många namnkunniga skådespelare uppträtt genom åren – det förhöjer värdet avsevärt på varje enskilt föremål.

image11

”Målet är att barnen ska få möjlighet att växa upp till självständiga vuxna”

Vinsten från auktionen kommer att gå till SOS Barnbyars verksamhet i Ukraina. Ansvarig är Cecilia Nauclér, nationell programchef på SOS Barnbyar.

– Situationen i Ukraina är mycket svår, berättar Cecilia Nauclér. Omkring 1,6 miljoner människor från östra Ukraina är på flykt inom landet. En mycket stor del av dem är ensamstående mödrar med barn. Kriget har splittrat familjerna eller dödat deras män, och många har förlorat sina hem. Det finns väldigt få sätt för dem att försörja sig på. Många är dessutom traumatiserade och barnen mår väldigt dåligt.

– Barnen behöver så klart mat och varma kläder, och möjlighet att gå i skolan. Men det barnen behöver mest av allt är en fungerande förälder. Vi jobbar mycket med familjestärkande verksamhet och yrkesutbildningar som leder till jobb.

– För de barn där en fungerande förälder inte finns driver vi en barnby i Brovary utanför Kiev. Där får barnen leva med sina syskon, gå i skola i samhället och leva som i en trygg familj med stabila vuxna som finns där för dem varje dag, dygnet runt.

– Målet är att barnen inte bara ska överleva utan dessutom få möjlighet att växa upp till självständiga vuxna som i sin tur kan medverka för en bättre framtid, konstaterar Cecilia.

Läs mer om SOS Barnbyars viktiga arbete i Ukraina

 

image9.jpg